Dijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom Kranj
1 2 3 4 5

16. oktober, svetovni dan … emmm

Četrtek, 14.10.2021

… ne ni nepomembno … pa ni povezano s SARS-CoV-2 in COVID-19

Morda se vam ideja utrne ob poslušanju glasbenih skladb, skupino katerih vedno prične komad skupine Bee Gees. Za različne druge okuse ga dopolnjuje npr. naslednji playlist, Zveza študentov medicine Slovenije pa je k temu dodala še, recimo super playlisto, ki dejansko pokriva vse glasbene okuse, s slovenskimi skladbami. K temu pa je mogoče – ja tudi za te fane je poskrbljeno – dodati tudi Imperial March … verjetno mi ni potrebno dopisati v kateri filmski sagi ga slišimo.

Ste kliknili na povezave? Poslušate? Pa pojdimo …

Že veste kaj je skupno tem skladbam? Potrebujete pomoč? Vam je morda zastalo srce? To je namreč ritem ali bit komada, ki spada v območje 100-120 udarcev na minuto.

V kolikor v vaši bližini kdorkoli, kadarkoli in kjerkoli doživi srčni zastoj, mu lahko ob ritmu zgornjih skladb tudi rešite življenje.

Ne pozabi. Pristopi takoj, preveri osebo, pokliči 112, sprosti dihalne poti in pritiskaj na sredini prsnega koša v ritmu 100-120 pritiskov/minutno, 5-6 cm globoko, po principu 30 stiskov in 2 vpiha. Če kaj poči, pritiskaj naprej.

V kolikor imaš zadržke za vpihovanje zraka, vedi da moraš poskrbeti vsaj za masažo srca, dokler te pri reševanju ne zamenja reševalec.

Več o postopkih pa preko video prikazov situacij oz. oživljanja:

-        Temeljni postopki oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED)

-        Oživljanje v primeru, da obstaja sum na možnost okužbe z novim koronavirusom

Mnogo več pa na odlični spletni strani Zveze študentov medicine Slovenije s projektom Slovenija oživlja, ki je služila tudi kot glavni vir za zgoraj napisano.

In ne pozabi. Najbolj neumno se je zgolj obrniti stran, ali stati, gledati in morda še snemati.

Pristopi, pomagaj in bodi car/ica, kot Car, ali Darth Vader in ne kot Chewbacca.