Dijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom Kranj
1 2 3 4 5

Obvestilo za študente tujce / Information for foreign students

Nedelja, 31.05.2020

Študenti iz tujine, ki se želijo vrniti v dom, morajo imeti ob prehodu meje s sabo potrdilo o vpisu na fakulteto in negativni izvid testa na CoV-19, ki ni starejši od 3 dni.

V zadnjih dneh je bilo veliko nejasnosti v zvezi s prihodom študentov iz tretjih držav nazaj v Slovenijo oziroma v Kranj in v naš dom, navodila so se skoraj dnevno spreminjala. Objavljamo izsek s strani https://www.rtvslo.si/…/maske-marsikje-obvezne-tudi-…/525430 (29. maj 2020)

"Obvezna karantena pri prihodih iz tretjih držav

Zaradi stališča NIJZ-ja glede neustreznosti ureditve ob vračanju iz države, ki ni opredeljena kot varna država, osebam pa ni odrejena karantena, saj se možnost širjenja novega koronavirusa in bolezni covid-19 bistveno poveča, je ministrstvo za notranje zadeve zaostrilo izvajanje odloka o ukrepih pri prehodu meje.

Tako je zdaj obvezna odreditev karantene vsem osebam, ki prihajajo v Slovenijo iz tretje države in ne spadajo med izjeme v 12. členu odloka, ne glede na državljanstvo in bivališče.

"Pričakujemo precej gneče in nejevolje pri tistih, ki so verjeli, da čeprav imajo začasno ali stalno prebivališče v Sloveniji, lahko pridejo nazaj v Slovenijo brez karantene. Odslej velja, da bodo morali v karanteno. Izmed 24 potnikov na prvem letalu iz Beograda je moralo 12 ljudi v karanteno, nekateri pa so se raje vrnili na izhodišče," je še pojasnil Kacin."

Med izjemami v 12.členu Odloka pa so v točki 7 navedene:
"7. osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje ali znanstveno raziskovanje in to izkazujejo z ustreznimi dokazili ter predložijo negativni izvid testa na SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od treh dni."

We would like to inform foreign students that it is again allowed to cross the coutry borders and come back to Slovenia to continue the study. The quaranteen is not necessary any more if you have a temporary residence here but you must have the negative test on CoV-19, not older than 3 days.

But it is still necessary to 1. inform us about your arrival, 2. sign the statement about your health condition and agreeing with temporary rules, and 3. follow the rules about preventing the spreading of coronavirus.

The Ministry has already asked all faculties and other higher education institutions to allow foreign students to perform their duties at a distance as much as possible. We would also like to point out the already presented possibility of extending the status of a student if at the end of the academic year they will not be able to complete the missing obligations (the Article 49 of the Intervention Measures to Contain the COVID-19 Epidemic and Mitigating its Consequences for Citizens and the Economy).