Dijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom KranjDijaški in študentski dom Kranj
1 2 3 4 5

Preko tegob fronte z drznim korakom v novo državnost

Ponedeljek, 26.11.2018

Priložnostna razstava, ki naslavlja nekatere poudarke iz življenja vojakov K.U.K. vojske Avstro-Ogrske monarhije in civilistov v zaledju.

Ob stoletnici konca prve svetovne vojne v Dijaškem in študentskem domu Kranj odpiramo priložnostno razstavo, s katero poskušamo izpostaviti nekatere probleme s katerimi so se v frontnih jarkih prve svetovne vojne srečali naši predniki vojaki, vzporedno z njimi pa tudi civilisti v zaledju.

Odsotnost moških, nenehne nepopolne in slabe novice najdražjih z bojišč, neobetavne politične razmere, zlasti pa zlom oskrbe vojakov in civilistov so tlakovali pot v odločitev za drzni korak v novo državno tvorbo, Državo Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Ogled razstave pod vodstvom avtorja, vzgojitelja Aleša Žlebnika, in ogled dokumentarnega filma, posvečenega problematiki preskrbe in prehrane, bo mogoč od ponedeljka 26. 11. 2018 ob vnaprejšnji najavi na telefonu, 04/20-10-430 ali preko e-pošte, ales.zlebnik@guest.arnes.si.

Vstopnine ni.

Vabljeni na ogled.